​interior design

As an interior designer, I have been working essentially in three main areas: Residential, Hospitality and Contract design.

 

residential

House in Asturias, Spain

Espacio David Puente

I created and developed some proposals of interior design and decoration for the rehabilitation of an 18th century house, in Asturias (Spain), as well as for the ground floor of an existing stable in the surrounding field.
I also developed several bathrooms and furniture execution projects for the same house.
I presented three different spatial distributions, for each case. However, I only show here the ones accepted by the client.



THE ATTIC 



My responsibilities: Create and develop proposals of interior design along with client, as well as the execution project.


Client’s wishes: U
se the attic as a space for the owners’ children aged between 4 and 8, to play / sleep with cousins and friends, as well as for a bedroom, a living room and a bathroom for one or two babysitters. A storage room was also required.


Solution: 
Two distinct areas were created: one for the children and another for the babysitters. As the attic had a low maximum headroom, it was important to create the illusion of wideness – this was achieved by distribution in open space and by placing built in closets as well as storage furniture in the places where there was a lower height. Thus, it was also possible to take maximum advantage of natural light.   Furniture was reduced to the essential and used as an orientation of space limits, which I wanted to be essentially visual.

The minimum heights required to the comfort both of children and adults were taken into account in all spaces created.
The children’s space includes: a space to sleep, which promotes feelings of security and complicity, through the use of beds with upholstered structures distributed in an almost closed square, giving the sensation of being in a nest; a space to play, with fun and modular furniture, in a scale adapted to children.
The babysitters space was distributed in: bedroom, in the most isolated place and away from the entrance door, separated from the living room by a low height cabinet; living room in a privileged area as far as height is concerned; bathroom accessed by a sliding door to save the maximum space.





STABLE - GROUND FLOOR



My responsibilities: Create and develop proposals of interior design along with the client, as well as the execution project.


Client’s wishes: 
Convert the ground floor of the stable into an apartment for the caretakers or for guests. At first, the client wanted four essential spaces: a living / dining room, a kitchen, a bedroom and a bathroom. Then the need arose for another bedroom because the caretakers might have a child. 

 
Solution
As the total space of the future apartment was very little (about 46 m2) and there were only three windows in the same facade, it was clear that each bedroom had to include a window, once these spaces need natural light and ventilation. As far as the other spaces were concerned, they were thought of in an open space concept. The kitchen was placed on the opposite facade of the windows, and left opened in a “dialogue” with the living / dining room, allowing natural light and ventilation to enter in this area. This “dialogue” was achieved by the use of a counter (Proposal 1) or a transparent glass, surrounded by a big wood frame (Proposal 2). We took advantage of the space to the fullest, particularly in Proposal 2, with the: introduction of a hall built in closet; use of made-to-measure furniture in the child’s bedroom – high bed with shelves under it, to store books, games and toys and a bedside table convertible into working table; replacement of swing doors with sliding doors.

residential

Flat in Lisbon, Portugal

Fernando Hipólito, Arquitectura, Interiores e Decoração, Lda.

My responsibilities: Development of the entire execution project, from scales 1/50, 1/20 up to 1/5, 1/2 and 1/1, including a finish schedule.
Research on sanitary and heating equipment, as well as lighting and technical/architectural hardware adequate to the project.

Technical assistance, including occasional visits on site.

 

residential

House in Estoril, Portugal

Fernando Hipólito, Arquitectura, Interiores e Decoração, Lda.

My responsibilities: Participation in the development of the interior and exterior execution project, from scales 1/100, 1/50, 1/20 up to 1/5, 1/2 and 1/1, including a finish schedule.

Research on sanitary and heating equipment, as well as lighting and technical/architectural hardware adequate to the project.

 

residential

Student Apartment in Lisbon, Portugal

Student

This project was held while I was still studying at ESAD. Actually, it was my first interior design project. The client was a colleague of mine at ESAD.



My responsibilities: Create and develop proposals of interior design, as well as the execution project.



Client’s wishes: Convert an existing interior school space into a flat with natural light and futurist design, where his passion for cinema, manga movies and new technologies would be reflected.

Solution: Although the existing area wasn’t that big, the space had very high headroom and enormous windows, almost from floor to ceiling, so it was decided to create an open space apartment, with a bedroom on a mezzanine. This would bring much luminosity as well as sense of space and it would be rather fun for a student to share it with some friends.

Some non-natural materials (such as corian and self-leveling floor) and steel were used.
The aim was that the living room could be at the same time a cinema room. To achieve this, a wall was painted in black, as well as the floor in this area. The kitchen was left open, in a dialogue with the living area, as well as the office/studio. However, the studio was placed in a privileged isolated space, giving this area the privacy and the natural light needed to work and to study.
As the bedroom is the most private space of a home, the mezzanine was placed and thought in a way that could not be seen from the main floor.
Materials, furniture, colours and forms were inspired in manga movies and in the futurist movement.

contract

Haute Couture Shop in Lisbon, Portugal

Versace

This project was held while I was still studying at ESAD. I chose Versace as client exactly because I am not very fond of its style, so I figured it would be quite a challenge!



Objective: Convert an existing commercial space, in Lisbon, into a haute couture shop for Versace​​.​



My responsibilities: Create and develop proposals of interior design, as well as the execution project.

Choose finishing materials and lighting equipment.



Solution: Once the space to convert was wide and 6m headroom, it was decided to create two floors, connected by a staircase and also a lift. The upper floor included: a store room; a room for private service, containing a fitting room; a toilet; a waiting room for the private service. The entrance floor comprised: store windows; an area for general assisting; two fitting rooms; a logistics support room; two toilets; a staff room with a small kitchen and lockers; a dressing-room for eventual private fashion shows occurring in the shop. In this same floor, it was also introduced a secondary entrance, with the same quality finish as the rest of the shop, because it was to be used, not only by suppliers, but also by VIP customers who would like to keep away from “indiscreet looks”.

Because it was a haute couture shop, the finishing materials used were of high quality: Bisazza mosaic, in most of the pavement; wool carpets, in the fitting and dressing rooms; carved wood, in big mirrors frames, as well as in the fitting rooms entrances. The reference to Ancient Greece is present in the whole space, as it is Versace brand image. Therefore, Medusa’s head, the Versace icon, comes at the entrance in great prominence, as well as in many details, and the existing structural pillars were covered with Ionic columns. The Greek key pattern was also used in the pavement to “indicate” space limits.

contract

Jewelleri Store in Lisbon, Portugal

Van Cleef & Arpels

This is another project that was held while I was still studying at ESAD. This time, I chose a client that I really love: Van Cleef & Arpels.



ObjectiveConvert an existing commercial space, in Lisbon, into a jewelry store for Van Cleef & Arpels.



My responsibilities: Create and develop proposals of interior design and decoration, as well as the execution project.

Choose finishing materials, lighting equipment and furniture.



Solution: The space to convert had only 3.18m headroom, so it was decided to develop the store in a single floor, comprising: a general assisting area, at the entrance, with some jewels exposed; four areas for customised service; a staff room with a small kitchen and lockers; two toilets; a design room; a logistics support room; a safe; a room for private service, with some jewels exposed; an emergency exit.

To highlight the jewels, they were placed in some key spots along the store. 
Van Cleef & Arpels jewellery, with its shapes alluding to nature and the world of fable and fantasy, were the starting point for the creation of this interior space, organic and inviting.
The presence of wood and the game of lowered ceilings were essential to create this ambience and the areas of customised service give the feeling of being in a cocoon that invites clients to elect jewellery calmly and protected from the general assisting area. The private service room was placed near the emergency door so that VIP clients could make their visits confidentially.

  • c-linkedin

©2012 JoLoGodesign - All rights reserved

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now